Tips och trix: Integritet på internet

När du använder internet är det många som är intresserade av vad du håller på med, oroväckande många. Ofta handlar det om olika företag som samla in information om dig och vad du gör för att kunna rikta anpassad reklam till dig och för att kunna anpassa och utveckla sina produkter och erbjudanden. Anmärkningsvärt är dock att väldigt mycket av den information du ger ifrån dig i själva verket samlas in av andra aktörer än just den hemsidan du faktiskt besöker (så kallad tredje-part) till vilka du aldrig gett tillstånd att spåra dig eller kanske inte ens vet om att de gör det.

Förutom all den information som samlas in av företag så har det också länge varit känt att olika hackare kan avlyssna även sådant som vi tolkar som uppenbart privat, så som mail och andra privata meddelanden (även om de flesta av oss också känner till att exempel Google skannar dina mail och att Facebook läser det du skriver i chatten). På senare år har det också uppenbarats vid upprepade tillfällen att många länders säkerhetstjänster bedriver omfattande (och ofta olaglig) massavlyssning av såväl utlänningar som sin egen befolkning och spanar på såväl personer misstänkta för brott som vanliga medborgare.

Att vårt privatliv inte respekteras och vår integritet så ofta kränks är oroväckande. Det är ett problem för journalister och deras källor, för aktivister och proteströrelser, innovatörer och uppfinnare, människorättskämpar och regimkritiker, för politiska och religiösa minoriteter, med flera. Nu kanske någon säger ”men jag har ju ingenting att dölja, så för mig spelar det ingen roll.” Jo, det spelar roll. Vi borde kunna skicka ett ”köp juice!” till vår partner eller en bild på en gullig katt till en vän utan att meddelandet samtidigt hamnar på en server hos någon säkerhetstjänst eller reklambolag. Det är faktiskt en mänsklig rättighet. I framtiden kan det också vara du som är visselblåsaren. Så därför kommer när några tips och trix i ”Surveillance Selfe-defence”!

Installera tillägg till din webbläsare
Den mesta av informationen jag nämnde ovan samlas in via din webbläsare. Genom att installera ”Privacy Badger” eller ”Disconnect Private Browsing” blockar du detta. Installerar du dessutom ”Adblock Plus” slipper du också all störande reklam och surfar snabbare. Du kan också installera tillägget ”HTTPS everywhere” som gör att du surfar säkrare och minskar risken för bedrägerier och övervakning, speciellt när du besöker många av de större hemsidorna. Alla tillägg finns inte för alla webbläsare, men alla finns till Mozilla Firefox (vilket också är en bra webbläsare att använda om du vill stödja ett fritt och dynamiskt internet som bryr sig om ditt privatliv).

Chatta och skicka direktmeddelanden krypterat
Övertyga alla dina vänner att skaffa meddelandeappen ”Signal” från Open Whisper Systems och chatta sedan via den. Det fungerar precis som vanliga sms men har den stora fördelen att den använder end-to-end kryptering så att ingen utomstående kan se det ni skicka till varandra. Det näst bästa alternativet är den mer populära appen ”WhatsApp”, som också påstår sig ha en liknande typ av kryptering.

Nobba appen
När du installerar Facebook-appen på mobilen eller klickar på den berömda ”jag har läst och accepterat användarvillkoren” ger du Facebook tillstånd att gå igenom dina kontakter, läsa din kalender, följa din geografiska position, läsa dina sms, ringa i din telefon, ta bilder, mixtra med dina foton, spela in ljud och ladda ner filer. Med mera. Detta slipper du om du istället använder Facebook.com i mobilens webbläsare. Det samma gäller även andra appar.

Sprid ut ditt digitala liv
Det kan vara svårt att inte vara med i de stora nätverken, men försök att använda flera olika tjänster för olika syften. Sprid ut ditt digitala liv! Använd inte Facebook till allt. Du kan exempelvis chatta via andra program istället (till exempel via Signal) och skriv inlägg och dela bilder på en tredje plattform. Varför inte starta en egen blogg där du själv äger rättigheterna till innehållet? Den populära bloggplattfromen WordPress är enkel att använda, gratis och Open Source (länk 1, 2, 3). Du kan sedan länka till din blogg från Facebook eller Twitter för att berätta för dina vänner att du publicerat något nytt.

Överkurs:
Har du nått viktigt att dölja och är mån om att undvika myndigheter eller maffian? Använd PGP (”pretty good privacy”) för att kryptera dina mailkonversationer och lär dig använda Tor (”The Onion Router”) för att surfa på nätet. Här är länkar till bra guider för Mac (PGP, Tor) och Windows (PGP, Tor). Vill du stärka skyddet ytterligare i din vanliga webbläsare är NoScript också ett bra tillägg att installera, utöver de ovan nämnda.

Över-överkurs
Om du är verkligt paranoid eller verkligen vet att någon vill åt dig kan du gå ett steg längre. Lär dig använda operativsystemet Tails. Skaffa en separat dator och anslut bara till internet när du behöver och via olika öppna nätverk.

Till sist, om du verkligen behöver vara anonym så kom ihåg att även om du skaffar de mest säkra tekniska lösningarna så är den största risken oftast kopplad till den mänskliga faktorn. Här är därför några allmänna tips om du inte vill bli spårad, övervakad eller ”hackad”:

  • Se till att alltid ha senaste versionen av operativsystem och mjukvara
  • Ha starka lösenord och ha olika lösenord till olika tjänster
  • Spara inte alla lösenord på ett ställe och koppla inte alla dina användarkonton till samma mailadress (detta kallas för ”single point of failure” och innebär att hela ditt system då bara blir så starkt skyddad som denna enda inloggning)
  • Ha ett lösenord för att logga in på din dator och kryptera din hårddisk
  • Byt lösenord ibland
  • Separera olika användare om du vill vara privat (använd olika användarnamn och lösenord, olika geografisk platser)
  • Var extremt försiktig med nedladdningar, USB-stickor och bifogade filer i mail
  • Även om trafiken är krypterad kan informationen du skickar avslöja dig. Ge inte ut personlig info om du vill vara privat.

 

Länklista och källor:
Arstechnica: A beginner’s guide to beefing up your privacy and security online
Välj ett bra lösenord! (Se Video från Computerphile, serie från xkcd, Diceware, EFF:s ordlista)
EFF: Surveillance Self-Defence (bra resurs!)
Electronic Frontier Foundation
SvD: Små uppror mot nätets oligarket
Privacy International
Freedom of the Press Foundation
5 juli-stiftelsen
FN:s deklaration om de mänskliga rättigheterna (se speciellt artikel 12 & 19)
FN-resolutionen om mänskliga rättigheter på Internet
DN: Snowdens lista – Säkerhetsprogrammen världens mest jagade man litar på
TED: Edward Snowden – Here’s how we take back the Internet
Computerphile: Public Key Cryptography (Ett videoklipp om tekniken bakom bl.a. PGP)
DuckDuckGo (en bra sökmotor som inte spårar dig, att använda istället för Google)
CGP Grey: Should all locks have keys? Phones, castles, encryption and you (video om kryptering i dagens samhälle)
Mozilla: Get smart on the Webb
En intressant blogg (med mycket tekniska detaljer). Se ex. 1, 2, 3
LinusTechTips: Tor as fast as possible (video)
Computerphile: Secrets of the Deep Dark Web (video som förklarar begreppen)
Regeringens utredning om hur informationsteknik skapar risker för den personliga integriteten
Webkay
(”What every Browser knows about you”)
Your Social Media Fingerprint
En interaktiv karta som enkelt visar hur HTTPS och TOR skyddar din integritet på nätet
Tom Scott: Why The Government Shouldn’t break WhatsApp
(Kort film om faran med ”bakdörrar”)

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.