Brexit

Vi lever i en global värd och måste på ett eller annat sätt lära oss att leva med varandra. Medan Europa sorgligt nog återigen hotas inifrån av växande nationalism och populism, och utifrån av ett allt mer aggressivt Ryssland och av olika västfientliga ideologier, måste vi förstå att fred och frihet är någonting vi bygger tillsammans. I över sex decennier har EU byggt fred, försoning, demokrati, välstånd och mänskliga rättigheter i ett Europa som innan dess slets sönder av regelbundna och fruktansvärda krig. Det måste nog anses vara ett av världshistoriens mest lyckade fredsprojekt (EU fick också Nobels fredspris 2012). Jag är den förste att erkänna att EU inte är perfekt utan dras med många, ibland stora, problem. Det tråkiga är att britterna uppenbarligen inte ansåg det värt att fortsätta kämpa för att förbättra EU, utan valde att lämna. I och med Brexit har Sverige förlorat en viktig allierad i många EU förhandlingar där de nordiska länderna ofta samarbetar med just Storbritannien. Brexit må vara dåligt på många sätt, men det jag framför allt hoppas på är att detta inte kommer sprida protektionistiska och nationalistiska ringar på Europas vatten.

 

No man is an island,
entire of itself;
every man is a piece of the continent,
a part of the main.
If a clod be washed away by the sea,
Europe is the less,
as well as if a promontory were,
as well as if a manor of thy friend’s
or of thine own were:
any man’s death diminishes me,
because I am involved in mankind,
and therefore never send to know for whom the bells tolls;
it tolls for thee.

Av John Donne (1572-1631)
Från Meditation XVII, ur ”Devotions upon Emergent Occasions

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.