The New Colossus

Inne i Frihetsgudinnans bas finns ett bronsplatta. På den är ingraverad en sonett, skriven 1883 av den amerikanska poeten Emma Lazarus. Mer än hundra år senare känns den lika relevant. Frihetsgudinnan kallas på engelska för The Statue of Liberty men heter egentligen Liberty Enlightening the World eller La Liberté éclairant le monde och står vid inloppet till New York, USA:s största stad, där Hudsonfloden rinner ut i Atlanten. Statyn är ett monument över friheten. Den signalerar med kolossal tydlighet republikens ideal och måste ha varit en mäktig syn för de många européer som emigrerade från Europa till USA kring förra sekelskiftet, i jakt på ett bättre liv, och för många fler sedan dess. Lazarus ord, när hon ville uttrycka vad statyn representerar, lyder:

Not like the brazen giant of Greek fame,
With conquering limbs astride from land to land;
Here at our sea-washed, sunset gates shall stand
A mighty woman with a torch, whose flame
Is the imprisoned lightning, and her name
Mother of Exiles. From her beacon-hand
Glows world-wide welcome; her mild eyes command
The air-bridged harbor that twin cities frame.
.
”Keep, ancient lands, your storied pomp!”
cries she
With silent lips. ”Give me your tired, your poor,
Your huddled masses yearning to breathe free,
The wretched refuse of your teeming shore,
Send these, the homeless, tempest-tossed to me,
I lift my lamp beside the golden door!”

Sonetten ord, fäst vid statyns fundament, klingar falskt till tonerna av dagens amerikanska politiska debatt. Framför allt en av presidentkandidaterna håller nämligen en helt annan ton. Jag kan bara hoppas att sonettens ord klingar starkast. ”Friheten upplyser världen,” och även vi i Europa borde låta oss inspireras av ”Mother of Exiles” som likt en fyr, och med mild blick, kallar till omvärlden ”Give me your tired, your poor, Your huddled masses yearning to breathe free, The wretched refuse of your teeming shore, Send these, the homeless, tempest-tossed to me.”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.