Night will fall

Liksom många andra har jag de senaste dagarna sett dokumentären ”Night will fall”. När de allierade styrkorna 1945 befriade de första koncentrationslägren så fanns även de nya krigsfotograferna med bland soldaterna. ”Night will fall” handlar om hur allt det filmmaterialet som spelades in där och då bearbetades av Alfred Hitchcock och Sidney Bernstein för att göra en film. De kallade filmen för ”German concentration camp factual survey” och syftet var dels att dokumentera, men framför allt att hela mänskligheten skulle komma ihåg och lära sig något.  Filmen avslutas med att vi får se människor som bott alldeles i närheten av koncentrationslägret i Bergen Belsen och som de brittiska trupperna nu har tvingat att gå in i lägret för att se vad som skett där. Berättarrösten avslutar:

Unless the world learns the lessons these pictures teach, night will fall. But, by God’s grace, we who live will learn.

Filmmaterialet användes i Nürnbergrättegångarna men slutversionen av filmen som Bernstein och Hitchcocks arbetade med släpptes aldrig. Det finns egentligen ingenting jag kan skriva om den här filmen. ”Olämpligt för barn” står det på SvtPlay. Sanningen är nog att det inte finns någon som mår bra av att se den, oavsett ålder. Trots det skulle jag inte säga att den är ”olämplig”, utan snarare nödvändig. Tyvärr borde alla se den.

Filmen är fylld av fruktansvärda bilder, men jag vill avsluta med en annan bild därifrån som berörde mig väldigt starkt. Den föreställer en judisk pojke som några veckor efter befrielsen får byta sin fångdräkt mot nya kläder.

Night will fall

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.