Den äldsta musiken

En söndag för några veckor sedan pratade jag med några vänner efter gudstjänsten. Vi pratade om musik. Hur lät egentligen den kristna lovsången förut? ”Förut” täcker här ett spann på över 2000 år, så naturligtvis har det låtit på väldigt många olika sätt, men frågan fastnade ändå hos mig. Som körsångare i Schola Cantorum i domkyrkan och lovsångsledare i Mikaelskyrkan håller jag på mycket med kyrkomusik, jag har sjungit modern lovsång, musik från renässansens och medeltidens Europa, men hur och vad har kristna sjungit tidigare? Vilken är den äldsta kristna musiken? Går det att urskilja några urtyper som utvecklats till den bredd vi har idag?

Alla dessa frågor sattes idag i ett nytt och obehagligt ljus. Jag läste nämligen en artikel om de assyrier som nu flyr ISIS/daesh terror i Irak och Syrien. Sångerna som de sjunger är på ett språk som Jesus själv skulle förstått och den musik de sjunger i gudstjänsterna är eventuellt den äldsta musiken i världen som fortfarande sjungs.

I den delen av världen har många riken kommit och gått, men de kristna har bott kvar och hållit kvar vid sina traditioner. De har redan överlevt ett tidigare folkmord men nu är det dags igen. Idag, år 2015, flyr de sina hem och lämnar sina urgamla kyrkor bakom sig. De har så ont om tid att de lämnar de mesta kvar med vetskapen att de med stor sannolikhet kommer plundras och förstöras inom kort. Bland det som lämnas kvar finns, förutom deras anhörigas lik, även manuskript, musik och byggnader från så långt tillbaka som första århundradet. De antika städerna Nimrod och Nineve, som assyrierna stolt visade upp för sina barn och för världen som deras folks ursprung, har redan förstörts av ISIS och många urgamla kyrkor, kloster och böcker förväntas gå samma öde till mötes.

I artikeln jag läste berättas att några tagit skydd i klostret Mar Mattai i bergen i norra Irak. Där sjunger de den äldsta musiken i världen, kanske för sista gången. Nästa morgon överger de nämligen även detta kloster, det anses inte säkert längre, och så tystnade musiken även i Mar Mattai.

När de nu sprids över världen, kommer musiken att överleva? Det kan tyckas en banal fråga i sammanhanget men den bär på en större fråga. Musiken symboliserar ett folk och en kultur som splittras och dödas. Den äldsta musiken tystnar.

 

Läs artikeln här. En inspelning från en kvällsbön från klostret Mor Gabriel där den gamla typens musik sjungs finns att lyssna på här (det börjar ca. 17 min in i klippet).

Etiketter:

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.