Tips och trix: Street-smart på nätet

– Opus Morale Interretialis –

Det är fantastiskt att internet är den fria plats som det är, men med frihet följer ansvar. Förutom problemen som följer av att vi i princip ständigt är övervakade, vilket jag skrivit om tidigare, så har internet skapat nya utmaningar som vi måste lära oss hantera. Lyckligtvis är det inte så svårt. Här kommer en liten guide i fem punkter till hur du blir street-smart på nätet:

Källkritik
Det fantastiska med internet är den enorma mängden information som är tillgänglig där. Det är också ett problem eftersom ingen information är neutral, den vill alltid påverka dig som tar del av den. Dessutom är den ofta helt enkelt fel, antingen avsiktligt eller av misstag. Sociala medier är extra känsligt eftersom informationen där sprids väldigt snabbt och kan komma varsomhelst ifrån. Förutom att du helt enkelt kan bli lurad så finns också risken att någon utnyttjar dig för att själv få politiska eller ekonomiska fördelar. Det kan exempelvis handla om ryktesspridning om politiska skeenden (just nu handlar det ofta om flyktingar som påstås göra si eller så) eller regelrätt informationskrigsföring där framför allt ryska propagandakanaler som Spuktin ”News” och RT (eller till och med regimens betalda ”troll”) försöker påverka oss i linje med Kremls önskningar. Yttrandefriheten är en av våra grundläggande rättigheter som vårt samhälle vilar på, så bli ingen ”nyttig idiot” för auktoritära krafter som utnyttjar vår yttrandefrihet till vår nackdel! Vårt enda sätt att försvara oss och skydda vårt öppna system är att använda källkritik. Så innan du delar något, luta dig tillbaka, ta ett andetag och fråga dig själv:

  • Vad är det för information du använder och vem tjänar på att du sprider den?
  • Hur fick du tag på informationen? Kommer den från en källa som är pålitlig och som tidigare har gett sann information?
  • Kolla om du kan hitta informationen i andra källor. Information från endast en källa måste man alltid vara skeptisk mot. Verkar informationen ”för bra för att vara sann” så är den oftast det.
  • Vem ligger bakom det du ser eller läser? Vilken är den ursprungliga källan? Vem betalar?
  • Varför finns informationen? Försöker budskapet förändra hur du tänker och agerar?
  • Hur gammal är informationen? Är den fortfarande relevant?
  • Sök efter information som inte bara bekräftar din nuvarande åsikt, ”spräck filterbubblan”
  • Kom ihåg: Det finns sällan enkla lösningar på komplicerade problem. De som erbjuder enkla lösningar ska du vara extra kritisk mot.

Här kan det också vara värt att påminna om att sanningen alltid är sanningen. Om exempelvis BBC påstår någonting och RT påstår något annat betyder inte det nödvändigtvis att sanningen är någonstans mellan deras två versioner. Det kan vara så, men det kan lika gärna vara så att den ena har helt rätt och den andra helt fel. En vanlig strategi för propaganda är att försöka skapa osäkerhet och misstro mot kanaler som faktiskt är trovärdiga.

”Spräck filterbubblan”
När internet var ungt såg många med entusiasm fram emot en framtid där vi kunde ta del av all världens information och perspektiv, och så blev det. Också. Internet har i praktiken även gett oss möjligheten att bli extremt smala. På nätet kan vi hitta ett nyhetsflöde som bara tar upp precis det vi själva är intresserade av och läsa texter av tyckare som tycker exakt som vi. Det är lätt att bli lurad att världen ser ut på ett visst sätt eller att någon viss åsikt är norm när både Googles sökresultat och Facebookflödet anpassas efter dina preferenser. Leta inte bara information bland dina vänner! Tänkt på att ditt facebook- eller twitterflöde absolut inte är representativt för något. Var också försiktig med att konsumera information som bara bekräftar din nuvarande åsikt. Det är otroligt nyttigt att ibland aktivt söka sig utanför sin filterbubbla till bredare (och väl ansedda) nyhetsförmedlare.

Bryt nät-oligarkernas makt
Det är ett växande problem att så mycket av vår digitala tillvaro kontrolleras av några få IT-jättar. Fundera för dig själv: vad skulle bli kvar av ditt internetanvändande om du bojkottade Facebook, Google, Microsoft och Apple? Att försöka demokratisera internet är en stor uppgift, men med några enkla knep kan du bli en medveten internet-konsument.

Det enklaste och kanske viktigaste: Sprid ditt digitala liv! Använd med andra ord inte Facebook till allt. Du kan exempelvis välja att chatta via andra program istället (till exempel via Signal) och skriv inlägg och dela bilder på en tredje plattform. Varför inte starta en egen blogg? Du kan sedan om du vill länka dit från facebook eller twitter så att dina vänner ser att du postat något nytt. Generellt är det också bra att så ofta man kan använda egna kanaler. Det kan handla om att använda en egen mailserver, egen blogg eller egen molntjänst. Använd också gärna öppna format (”open source”) så ofta som möjligt! Använd till exempel WordPress eller Ghost för din blogg och OwnCloud för att lagra data på nätet. Att använda öppna format kan för den ovane kännas krångligt, men de av oss som kan använda dem bör också göra det. Det finns dessutom många bra guider att hitta på nätet om hur man gör.

”There’s no such thing as a free lunch” och IT-jättarnas tjänster är inte gratis, de är bara skenbart gratis. Vi betalar genom att ge upp vårt privatliv, vårt inflytande över internet och genom att låta oss påverkas av deras reklam. Kom ihåg att ”om en tjänst upplevs som gratis är det du som är varan.”

Ära den som äras bör
Allt du tar del av på internet har skapats av någon. Det som avgör hur mycket pengar dessa personer tjänar, om något över huvud taget, och hur stor genomslagskraft deras idéer eller konstverk får beror till stor del på hur mycket datatrafik de får till sina sidor. I klarspråk handlar det om hur många visningar de får på sina videor, hur många som besöker deras hemsida eller hur många ”gillningar” de får på sina poster i sociala medier. Tyvärr snor många, även etablerade medier, innehåll från exempelvis virala videor och lägger upp i sin egen spelare eller så ”repostar” någon deras verk i samma eller ett annat forum utan att länka till källan. Detta kallas på internetspråk för ”freebooting”, att sno något som någon annan har gjort och använda det för att själv tjäna pengar. Vill vi fortsätta att ha stora mängder, ofta gratis, kvalitetsinnehåll tillgängligt dygnet runt på nätet måste vi se till att skaparna av materialet får det som de vill ha: datatrafik till sin sida, visningar, gillningar osv (Se några exempel här, här och här). Ser du freebooting är det god internetsed (opus morale interretialis) att göra detta: (1) Dokumentera, exempelvis genom att ta en skärmdump. (2) Kommentera inlägget och påpeka att materialet är snott och länka tillbaka till källan. (3) Meddela skaparen av materialet att den blivit ”freebootad” och skicka med det du fick från punkt 1.

Det samma gäller naturligtvis all piratkopiering. Även om copyrightlagstiftningen på många områden är helt bisarrt dålig och många företag är löjligt dåliga på att hitta affärsmodeller som är anpassade till dagens teknik gäller ändå trots allt att om personer inte kan få betalt för vad de gör, så kommer de sluta att göra det. Så se till att betala för sådant som du gillar.

”Manners maketh man”
Det borde vara självklart att vi även på nätet ska bete oss artigt mot varandra så som det anstår en människa med åtminstone medelmåttigt intellekt. Berusade av sin (ofta skenbara) anonymitet spyr dock diverse troll och andra svagsinta personer galla över kommentarsfält och forum. Den gyllene regeln bör tillämpas även på internet: ”allt vad ni vill att människorna skall göra för er, det skall ni också göra för dem”. Även en annan regel gäller: ”don’t feed the trolls”. Om någon är oförskämt så ignorera bara eller, om det går, varför inte blocka personen helt? Det är antagligen uppmärksamhet trollet vill ha, varför då ge den det? Yttrandefrihet handlar om att du är fri att yttra din åsikt, inte om att andra måste lyssna på vad du säger.

Vi är med och skapar den miljö vi själva är en del av. En av de fantastiska sakerna med internet är den stora öppenheten och tillgängligheten, men eftersom det förekommer så mycket nätmobbing och kränkningar blir fler och fler forum modererade eller stängda. Vill vi inte ha det så, utan istället behålla det fria och öppna internet, får vi helt enkelt skärpa oss. Det är för övrigt också en allmänmänskligt uppskattad och god egenskap att vara trevlig. Gör Ribbing och din mamma stolta!

Överkurs
Är du på på väg att ge dig in i en debatt på internet (eller någon annanstans för den delen)? Låt mig då få rekommendera denna sida: ”Thou shalt not commit logical fallacies”. Om fler hade koll och var uppmärksamma på detta skulle världen vara en så mycket bättre plats! Det är också en utmärkt sida att länka till för att mosa en motståndare i en debatt (och samtidigt håva hem massor med besserwisser-poäng!).

PS. Hur osannolikt det än kan låta så kan människor faktiskt ha olika åsikter men ändå respektera varandra och föra ett belevat samtal. Chockerande, jag vet, men jag har faktiskt sett det hända!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.